Innledning
Riktig kosthold er helt avgjørende
for å trene nok og prestere på et høyt ferdighetsnivå i fotball.
Samtidig er det viktig for å unngå infeksjoner og sykdommer, spesielt i
”open window”[1] fasen. Videre kan det være at et godt kosthold
forebygger skader. Kosthold må også sees i sammenheng med andre
restitusjonstiltak som nedjogging, hvile, mental og sosial avkobling,
søvn og lett trening. Nedenfor presenteres en rimelig fullstendig og
praktisk plan for idrettskosthold. Artikkelen starter med de vanlige
generelle retningslinjene for kosthold, for så å bli mer praktisk etter
hvert. Dersom noen har spørsmål til artikkelen, ønsker mer hjelp om
kosthold eller et kostholdsopplegg i klubb, så kan de rettes til meg på
kristian@fotballforkids.no.
Artikkelen
går ikke inn på generell teori om ernæring. Uansett er det greit å ha
klart for seg at mat inneholder næringsstoffer som vi deler inn i 1)
energigivende næringsstoffer – fett, karbohydrater og protein, og 2)
ikke-energigivende næringsstoffer – mineraler, vitaminer og vann. Vi
trenger alle disse næringsstoffene hver dag.
Kostråd
for fotballspillere (ungdom/voksne)
Fotballspillere har på
lik linje med andre idrettsutøvere behov for mer protein og karbohydrater
enn normalbefolkningen. Dessuten kan kvinnelige spillere ha behov for mer
vitamin D og jern. Uansett handler det som oftest mest om å få i seg nok
energi og nok karbohydrater. Blant annet indikerer studier at unge og
kvinlige fotballspillere spiser mindre enn mannlige spillere i forbindelse
med trening og kamp[2], og at de dermed står i fare for å få i seg for
lite energi generelt og karbohydrater spesielt. Karbohydrater er ekstra
viktig for idrettsutøvere siden all trening tærer på glykogenlagrene
(kroppens lagrete karbohydrater). Studier antyder at fotballspillere ofte
er helt tomme for glykogen ved kampslutt. Med et godt kosthold tar det 20
timer å fylle opp glykogenlagrene i muskulatur.
Mer
konket har fotballspillere behov for 1,2 – 2,0 g protein per kg
kroppsvekt per dag. Dersom de trener 1-2 timer per dag anbefales 6-8 g
karbohydrater per kg kroppsvekt per dag, mot 8-10 g dersom de trener 2-4
timer per dag. Sistnevnte mengde anbefales også dagen før kamp, kampdag
og dagen etter kamp. I henhold til energi anbefales det at menn som trener
1-2 timer per dag får i seg 50 kcal per kg kroppsvekt per dag, mot 45
kcal for kvinner med tilsvarende treningsmengde. Her må vi huske på at
det kan være store individuelle variasjoner, slik at vi må følg med om
spilleren går opp eller ned i vekt ved denne
energimengden.
Mat- og væskeinntak før
trening og kamp
- Før trening/kamp er det viktig å
fylle opp glykogenlagrene, som i sin tur gir oss energi til høy intensivt
arbeid[3]. Siste store måltid før kamp bør komme 2-3 timer i forkant av
oppvarmingen, men det kan lønne seg å prøve seg litt fram. Uansett er
det ikke lurt å spise for mye rett før trening/kamp, siden det kan gi
magetrøbbel under aktiviteten. Dette måltidet bør inneholde mye
karbohydrater[4] (jf. kapittel 3.5 og 3.8). Tygg maten godt, og drikk mye
vann og gjerne litt juice til maten.
- Drikk ½-1 liter vann siste 2
timer før trening/kamp. Unngå å innta drikker som inneholder mye sukker
siste halvtimen før trening/kamp samtidig med at du hviler. Dette fordi
du kan risikere at blodsukkeret ditt blir for lavt tidlig i
økten.
- Få i deg litt karbohydrater og protein ca 1 time før
trening/kamp, for eksempel 1 skive loff med skinke eller gulost, eller
banan og drikkeyoghurt (jf. kapittel 3.6). Proteiner oppfordres spesielt
dersom en skal trene styrke. Drikk vann til.
Mat- og
væskeinntak under trening og kamp
- Få i deg væske
alt fra starten, 150-400 ml hvert 15 min. Dette er ikke alltid like lett
under en fotballkamp. Uansett bør spillerne få i seg væske minimum en
gang i hver omgang. Her bør lag være flink til å plassere drikke rundt
banen, og lære seg til å innta drikke under spill på trening. En bør
drikke så mye under trening/kamp at en ikke går ned mer enn 1 kg i vekt
som følge av væsketap.
- Ved aktivitet under 60 minutter holder
det med å drikke vann.
- Ved vanlig trening og kamp over 60
minutter bør de fra starten, eller alt fra oppvarmingen[5], drikke
karbohydratholdig drikke/sportsdrikker[6]. Mengden bør tilsvare 30-60 g
karbohydrater per time, noe som vil si 5-10 dl sportsdrikke med vanlig
blanding på 5-7 % karbohydrater. Alternativt eller som et supplement kan
fotballspillere innta noen karbohydrater (30-60 g per time) som mat eller
gel i løpet av kampen. For eksempel en banan eller kjeks i pausen i en
fotballkamp, men da helst sammen med vann.
- I varmt klima øker
behovet for væske, samt at en også bør øke saltinntaket. Det kan være
å spise 1-3 salte kjeks i pausen i en fotballkamp.
- I kaldt klima
kan det være mer behagelig å bruke varme
drikker.
Mat- og væskeinntak etter trening og
kamp
- Innta væske og karbohydrater rett etter
aktivitet (før eller rett etter nedjogging). Spillere som trener flere
ganger per dag bør innta karbohydrater med høy GI. I tillegg anbefales
det å få i seg 10-20 g protein rett etter trening, spesielt etter
styrketrening. Dette virker oppbyggende på muskulaturen. Kroppen er mest
motagelig for næringsstoffer på dette tidspunktet. Etter trening/kamp er
regel at all mat er bedre enn ingenting, men matvarer skissert i kapittel
3.6 anbefales. Det anbefales minst 1 g karbohydrat per kg kroppsvekt
første 30 minutter etter aktivitet, og totalt 6-10 g per kg kroppsvekt
innen 24 timer etter avsluttet aktivitet. Så hvis du veier 60 kg bør du
få i deg 50-60 g karbohydrater første timen etter trening/kamp. Dette
tilsvarer 2-3 bananer eller 2-3 skiver brød med pålegg (jf. kapittel
3.6).
- Drikk 0,5-1 liter væske umiddelbart etter avsluttet
trening/kamp, samt 1-1,5 liter i løpet av de 2 første timene etter
avsluttet aktivitet, fordelt i små mengder. Etter trening/kamp børe en
erstatte 150 % av væsketapet innen 2-4 timer. Unngå drikke som
inneholder vanndrivende stoffer (koffein) i denne fasen.
- Spis
neste hovedmåltid innen 2 timer etter trening/kamp. Spis både fett,
protein og karbohydrater.
Praktisk
kosthold for
fotballspillere
Forslag til
frokost og kveldsmat:
- Havregrøt med melk og
frukt/juice, eller
- Kornblanding med melk/yoghurt og frukt/juice,
eller
- Tykke skiver grovt brød med pålegg (ost, fisk, kjøtt,
fjærkre, egg, leverpostei, paprika, agurk, tomat, makrell i tomat), melk
og frukt/juice
Forslag til
lunsj:
- Tykke skiver grovt brød med pålegg (ost,
fisk, kjøtt, fjærkre, egg, leverpostei, paprika, agurk, tomat, makrell i
tomat), samt vann og juice, eller
- Blandet salat med tunfisk,
kylling eller skalldyr kombinert med brød og vann,
eller
- Suppe med grønnsaker, samt brød, vann og frukt/juice,
eller
- Pastarett eller ris med kylling, fisk eller skalldyr,
samt vann og frukt/juice/grønnsaker
Forslag til
middag:
- Tallerkenmodell med ¼ fisk, fjærfe, kjøtt
eller egg, ¼ grønnsaker eller salat og ½ poteter, ris eller pasta, samt
vann og juice
- I perioder med mye styrke og kraft trening kan de
velge 1/3 av alle bestanddeler
Forslag til
mellommåltid:
- Juice, eller
- Melkedrikker med
frukt (smoothie), eller
- Frisk frukt og grønnsaker,
eller
- Yoghurt med kornblanding, eller
- Brød eller
knekkebrød med pålegg, eller
- Karbohydratrike snacks som
tørket frukt, kjeks, bolle eller sportsbar
Forslag
til måltid 2-3 timer før trening/kamp:
- Havregrøt
med frukt og lettmelk, eller
- Kornblanding med frukt og
melk/yoghurt, eller
- Grovt eller halv grovt brød med pålegg
(ost, fisk, kjøtt, fjærkre, egg, leverpostei, paprika, agurk, tomat,
makrell i tomat), samt vann og juice, eller
- Middag med fisk
eller fjærfe og pasta ifølge tallerkenmodellen, vann og
juice
Forslag til første store måltid etter
trening:
- Kornblanding med frukt og melk/yoghurt,
eller
- Brødskive (alle typer) med proteinrikt pålegg (ost, fisk,
fjærfe, kjøtt, egg, makrell i tomat), frukt/juice og melk,
eller
- Middag i følge tallerkenmodellen, vann og
juice
- Dagsmeny på ca 3950 kcal (16 500 KJ/16,5
MJ)
Menyen nedenfor passer for en mannlig fotballspiller på
79 kg som trener 1-2 timer hver dag. Ved denne menyen vil han få i seg ca
50 kcal og 7 g karbohydrater per kg kroppsvekt per dag. Husk at han må
spise enda mer i forbindelse med kamp eller en økning i treningsmengden.
En tyngre spiller må også spise mer med samme treningsmengde, og
motsatt.
Frokost (0730):
- 1
porsjon kornblanding med rosiner
- 3 dl fruktyoghurt
- 2
dl appelsinjuice og 3 dl vann
Melommåltid
(1000):
Lunsj (1130):
- 2
knekkebrød med margarin og brunost
- 2 knekkebrød med margarin og
leverpostei
- 3 dl ekstra lettmelk og 2 dl vann
- Et
eple
Middag (1500):
- 1 porsjon
gryterett med kylling, stor porsjon ris og salat med dressing
- 1
halvgrovt rundstykke med margarin
- 1 porsjon
iskrem
- 2 dl appelsinjuice og 5-10 dl
vann
1 time før trening
(1700):
- 2 rosinboller og 5 dl
vann
Trening (1800) – 120 minutters teknikk og
utholdenhetstrening:
- 12 dl sportsdrikke under
trening
- 1 banan, 1 sportsbar (recovery bar) og 8 dl vann etter
trening
Aftensmat
(2030):
- 1 skive grovt brød med margarin, hvitost og
paprika
- 2 skiver grovt brød med makrell i tomat
- 2 dl
eplejuice og 5 dl
vann
Restitusjonsbag
Restitusjonsmåltidet
rett etter trening/kamp er helt avgjørende for å restituere kroppen
optimalt mellom slagene. Derfor er det lurt å ha enkel tilgang på mat og
drikke som egner seg godt rett etter aktivitet. Dette kan samles i en
liten bag eller lignende som er lett tilgjengelig. Denne restitusjonsbagen
bør inneholde matvarer som består av mye karbohydrater og litt protein.
En bør som nevnt planlegge innholdet etter smak og behag. Alle matvarene
i kapittel 3.6 passer fint å ha i
restitusjonsbagen.
Kosttilskudd
De
mest vanlige kosttilskuddene er sportsdrikker, karbohydratpulver og
proteinpulver. Sportsdrikker og proteinpulver er mye brukt blant
idrettsutøvere og fotballspillere. I de periodene hvor fotballspillere
trener mye styrketrening bør de spise mer protein enn vanlig. I slike
tilfeller trenger de inntil 2,5 g protein per kg kroppsvekt per dag. Denne
mengden kan være vanskelig å få i seg uten å bruke proteinpulver. Her
anbefales vanlig whey proteinpulver, med mindre spesielle behov skulle
tilsi at utøveren trenger egg, soya eller kasein
proteinpulver.
Mange idrettsernæringsfysiologer
anbefaler en blanding på 50-50 protein og karbohydrater. Mye på grunn av
en eventuell opphoping av væske og vektøkning ved bruk av rent protein.
Dessuten kan mye rent proteinpulver medføre litt mageproblemer. Her må
en prøve seg fram individuelt. I tillegg bør en fordele protein mest
mulig jevnt utover hele dagen da kroppen ikke klarer å omsette mer enn
30-40 g per måltid. Samtidig anbefales det alltid å spørre
Olympiatoppen om råd før en velger kosttilskudd. Dette gjelder spesielt
med tanke på å unngå ulovlige stoffer.
Info
er hentet fra trenerforeningen
NFT